Noorwegen; ins & outs

Ins & outs

Officiële benaming: Koninkrijk Noorwegen
Regeringsstelsel: Een constitutionele monarchie en parlementaire democratie
Regeringsleider: Eerste minister Erna Solberg
Oppervlakte: 385.155 vierkante kilometers
Bevolking: 5 003 000 inwoners (per 1 april 2012)
Hoofdstad: Oslo
Talen:
Noors bokmål, Noors nynorsk en Sami
Godsdienst:
Kerk van Noorwegen (protestantse godsdienst)
Munteenheid: Noorse kroon (NOK) 1 kroon = 100 øre
Tijdgrens: Greenwich Mean Time (GMT) + 1 uur
Nationale Feestdag: 17 mei

Fjorden

Noorwegen is beroemd om zijn fjorden, waarvan er twee, de Geiranger- en de Nœrøyfjord, op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO staan. De Sognefjord, de langste van allemaal, en de om zijn met kersen- en appelbomen omzoomde bekend staande Hardangerfjord, horen tot de meest bezochte.

Noorderlicht

Het Noorderlicht is een algemeen voorkomend natuurfenomeen in het noorden van Noorwegen. Het wordt het vaakst waargenomen boven de Poolcirkel – en wel van de late herfst tot het vroege voorjaar.

Midzomernachtzon

De zon gaat in de zomer boven de Poolcirkel niet onder, dat wil zeggen dat bezoekers van Noord-Noorwegen in deze tijd van het jaar kunnen genieten van 24 uur daglicht per etmaal.

Weer

Het weer in Noorwegen is veel milder dan je zou verwachten. Als gevolg van de Golfstroom zijn de temperaturen langs de Noorse kust 5-8° Celsius hoger dan op vergelijkbare breedtegraden elders.

Vikingen

De Vikingen hebben een slechte reputatie vanwege hun activiteiten als rovers. Maar het waren ook handelslieden, ontdekkingsreizigers en kolonisators. De erfenis van de Vikingtijd (van ongeveer 800-1050 na Chr.) wordt nog steeds levend gehouden.

Het Sami-volk

De Sami (of Samen) vormen een apart volk binnen de Noorse samenleving. Zij staan bekend om hun kleurrijke kleding en de enorme kudden rendieren die zij hoeden. De Sami leven al meer dan 10.000 jaar in het noorden van Scandinavië en hebben tegenwoordig hun eigen parlement in de plaats Karasjok. Ga voor meer informatie naar Sami.

Wintersport

Noorwegens succes bij de Olympische Winterspelen is ongeëvenaard. Het land heeft een totaal van 303 medailles op zijn naam staan (107 gouden, 106 zilveren en 90 bronzen).

Beroemde Noren

Tot de beroemde Noren moeten o.a. worden gerekend de ontdekkingsreizigers Roald Amundsen, Fridtjof  Nansen en Thor Heyerdahl, de componist Edvard Grieg, de vioolvirtuoos Ole Bull, de kunstenaar Edvard Munch, de toneelschrijver Henrik Ibsen, de auteur Knut Hamsun en de politica Gro Harlem Brundtland.

Koninklijke familie

Harald V, de koning van Noorwegen, en vorstin Sonja hebben twee kinderen. Een zoon,  kroonprins Haakon, die getrouwd is met kroonprinses Mette-Marit. Zij hebben samen twee kinderen. Voorts heeft het vorstenpaar een dochter, prinses Martha Louise.

Trollen

Trollen vormen een belangrijk onderdeel van de Noorse folklore. Ze verschillen in grootte en uiterlijk, maar zijn onveranderlijk lelijke en slordige schepsels en altijd ondeugend (zo niet ronduit onbeschoft) Ze leven gewoonlijk in grotten of diep in een bos en komen altijd pas na zonsondergang uit hun schuilplaatsen. Het verhaal wil dat zij in steen veranderen zodra ze in contact komen met de zon. Verscheidene plaatsen in West- en Noord-Noorwegen ontlenen hun namen aan hen, zoals Trollheimen, Trollstigen, Trollhatten en Trollveggen.

Noors Lapland

Lapland ligt voor een groot gedeelte boven de poolcirkel en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Het Noorse gedeelte is bergachtig met hoogteverschillen tussen de 600 en 1.700 meter. De bergpassen liggen meestal rond de 900 meter.

Noors Telemark

Van de kust langs het Skagerrak tot de uitgestrekte Hardangervidda: de Noorse provincie Telemark is rijk aan mooie natuur. Dankzij de vele groene vlaktes, bossen, bergen, snelstromende rivieren en het beroemde Telemarkkanaal biedt de regio een bijzondere combinatie van verschillende landschappen.

Ook het grootste Nationale Park van Noorwegen - Hardangervidda - bevindt zich in de regio Telemark.